Gäddisregattan 13-14 augusti bjöd på en riktig seglarfest! Solen sken och vindarna var med oss, segling när den känns som bäst. Jag var ett tag tveksam till att ställa upp eftersom mina seglarkompisar Andrea och Magnus var upptagna på annat håll. Vi vann ju IF-klassen här, förra året och seglar riktigt bra tillsammans. Skolstart och helgjobbande fru gav mig huvudbry, men min pappa Hans Rundström ville följa med. Fredrik Wigelius som vanligtvis seglar Primula SWE 1928 ville också haka, men hade bara möjlighet att vara med på lördagen. Vi bestämde oss att segla ut båten på lördagen och bara vara med under bankappseglingen på Trälhavet. Transporten från Gäddviken med storsegel om motor gick snabbt 2 tim & 30 min och Janne Jäberg lämnade över seglingsföreskrifterna direkt från startbåten.

Gäddisregattan tycker jag är fin på flera sätt, för det första så går både banseglingen och distansen på områden som kan ge fin vind och inte så mycket båttrafik som stör. Trälhavet är tillräckligt stort för stadig vind och en rejäl kryss, men samtidigt finns områden med mindre vind och vindvrid. Perfekt för bansegling!. För det andra, så tävlar vi mot vår egen IF-klassbåt, men man tar tiden på varje båt så att vi får en en slags SRS kryss-länsbana så att vi tävlar mot alla båtar. För det tredje, så är stämningen fantastisk på Lilla Skratten, bastun efter seglingarna och festen på kvällen är två höjdpunkter!

I första startfälten gick Smaragd, Sveakryssare och större båtar iväg. Det var en kort kryss från startlinjen mot märket och det var knepigt för oss att bedöma om båtarna som valde vänster sida vs höger sida fick någon fördel. IF-båtarna startade ihop med Mälar 22 (som är ca 6% snabbare enligt SRS). Vi gjorde en fin 1:a start mot de andra IF-båtarna, men hamnade i störd vind mellan två M22 så vi slog ut för BB mot högerkanten. Det var bra för vi fick segla i fri vind, korsade mitten på banan och kunde fortsätta en bit och sedan gå direkt på layline mot kryssmärket. Det går ju riktigt bra, vi rundar som 2:a båt och först bland IF-arna, men Nerthus och Sofia är inte långt bakom och efter lite spinnakerstrul vid hissning har vi tappat vår ledning. Efter en lång läns, där vi går så platt vi vara kan så leder vi fortfarande men Lotta Friman i Nerthus har skaffat ett överlapp på insidan, så vi tar ned spinnakern tidigt, minskar farten och ger henne innerplats och hoppas på att hon ska göra en halvdålig rundning så att vi kan peka upp i luckan mellan Nerthus och länsmärket. Hon gör en perfekt rundning och vi seglar 3 båtlängder i den störda vinden, precis bakom. Vi försöker slå oss fria men Nerhus täcker fint hela vägen, till en början aktivt men ju längre racet går så ökar avståndet och de kan nöja sig med passiv täckning. Vi blir 2:a bland IF-arna och 7 totalt av 17. Helt ok...

I andra race så startar går vi tidigt mot högerkanten. Vi befinner oss långt ut på kanten så vi slår tidigt mot mitten och hamnar 10 båtlängder i lä om kryssmärket. Vi gör en kort sträcka för BB och slår precis före zonen in under layline till SB. Det kommer tre M22 för SB tätt bakom och vi ropar plats för rundning och lovar riktigt högt, seglen fladdrar i förliket men vi "blyar oss runt" som Ulrika By brukar säga och klarar märket. M22 längst fram ropar och är irriterad eftersom de tvingats hålla undan och lova de också, men vi har inte brutit mot någon regel. Nerthus och Sofia är nu tätt bakom men vi länsar bra och rundar länsmärket som 1:a IF. Det går bra, men det är långt kvar. Vi gör misstaget att inte täcka Nerthus bakåt och genom ett trollslag så är de plötsligt 100m i lovart om oss! Vad hände? Vi gick mot högerkanten och de gick mot vänsterkanten vi måste ha seglat i ett motvrid, utan att tänka på det och de sparade in de graderna vi förlorade och vann lika många grader därtill eftersom de seglade för andra bogen. När vi rundar ligger Sofia några båtlängder bakom och när vi rundar länsmärket för sista gången så är de tätt bakom. Sista kryssen mot målgång så ligger vi jämnt mot Sofia, först leder vi, sen får vi gå bakom dem när de seglar för SB och nästa gång vi möts (vi från högerkanten och Sofia från vänsterkanten) så ligger de hopplöst långt i lovart om oss. Bra seglat Guiloi! Vi slutar som 3:a bland IF-arna och 11 totalt.

Dagens tredje och sista race går ungefär på samma vis förutom att Nerthus har seglat upp sig och får en lucka redan efter första länsen. De fortsätter täcka oss och Sofia. Vinden har mojnat lite så vi flyttar fram skotpunkten för genuan mellan slagen. Vi seglar på och gör våra bästa manövrar för dagen, slag, rundningar, sättningar och nedtagningar av spinnakern, allt flyter. Visst kan jag gruva mig lite över de missar vi gjort och fundera på om vi vunnit om vi inte gjort misstagen, men å andra sidan har säkert våra seglarkamrater också strulat lite, så det jämnar ut sig. Vid kappsegling med IF-båt seglar alla i princip lika fort och det gäller att göra så få misstag som möjligt. Solen värmer riktigt skönt och efter målgång vinkar vi av våra seglarkamrater seglar förbi startbåten och tackar för en fint arrangerad tävlingsdag. Det blir kycklingmacka och mellanöl när vi sätter kurs mot Waxholm och Gäddviken. När vi kommer fram och förtöjt är det kväll. Vi har seglat i 12 timmar från 07-19, vilken härlig sommardag!

IMG 2481
Fredrik och Hasse kopplar av efter banseglingen i Filijokus Swe 2719

IMG 2478
Spinnakern tas ned i förluckan. Alla gajar går under genuan, även fallet som fixeras efter nedtagning bakåt med ett snabblås så det inte är i vägen på kryssen.

Under söndagen var det distanssegling. Mycket jämt mellan IF-båtarna berättar Tiina Andersson. Kolla in resultaten på SSG´s hemsida...
>> Gäddvikens segelsällskap Gäddisregattan resultat

Seglarhälsningar Martin Rundström{jcomments on}